Select Page

Minder moeten van jezelf – 5 Tips om de druk op jezelf te verlagen

Geschreven doorAnouk van Pruissen

19 April 2021

Minder moeten van jezelf – 5 Tips om de druk op jezelf te verlagen

Wat moeten we toch veel van onszelf! Een leuke vrouw, moeder, echtgenote, dochter, werkneemster zijn. We moeten heel veel vandaag de dag. Maar we moeten ook heel veel van onszelf en voeren bewust of onbewust de druk op onszelf nog eens een beetje op!

Pas de volgende 5 tips toe om de druk op jezelf te verlagen en ontspan.

#1 Stop jezelf te vergelijken met anderen

Ik doe het zelf ook, zodra ik op social media andere succesvolle mensen zie die in mijn vakgebied werken, dan slaat bij mij de onzekerheid toe. En dan begin ik de druk op mezelf op te voeren, het moet sneller, beter, lucratiever en nog veel meer. Ik moet mezelf vaak terugfluiten en mezelf eraan herinneren dat ik kan werken vanuit mijn eigen kracht en dat dat mij mijn succes gaat opleveren. Of jezelf vergelijken met je o zo succesvolle broer, waar de hele famille vol van is. Jij bent jouw kracht en dat maakt jou uniek.  Dus de eerste belangrijke stap in het verlagen van de druk op jezelf, stop jezelf te vergelijken met anderen.

In het geval van social media , vraag jezelf eens af of het je verder helpt of het je juist afremt in je eigen proces. Is het antwoord hierop dat het je remt, dan heb je de mogelijk het uit te zetten. Echt waar, het kan.

Focus je op je eigen kracht en je eigen proces en dan komt het allemaal goed.

# 2 Reflecteer

Waar sta je op dit moment in het leven? Wat speelt er in je leven, maak eens een pas op de plaats. Ben je op dit moment tevreden, happy of juist niet? Wat zijn op dit moment jouw kernwaarden? Of houd je nog vast aan je kernwaarden van 5 jaar geleden? 

Door je kernwaarden opnieuw te ijken krijg je  die helderheid die je nodig hebt en weet jij wat je op dit moment wilt en welke behoeftes je nu moet vervullen om happy en gezond te zijn. Op naar tip nummer 3!

# 3 Wat wil ik?

Wat wil jij? Wat heb jij op dit moment nodig? Welke kernwaarden gelden dit moment? Niet de waardes van je moeder, baas of je partner. Maar wat wil jij? Waar liggen jouw behoeftes? Is dat me-time, is dat een adempauze, is dat 1 uur per dag sporten zonder dat je gestoord wordt door je hond, je kat of je kids. Of wil je juist meer werken, je carrière uitbouwen?

Denk er over na en schrijf het op. Wat wil je anders gaan aanpakken om de druk op jezelf te verlagen?

#  4 Wees eerlijk naar jezelf

Maar wees vervolgens wel eerlijk naar jezelf. Schrijf op wat JIJ werkelijk wilt. Val niet in de valkuil om je wensen te sugarcoaten of je behoeftes te bagatelliseren of kleiner te maken dan ze zijn. Want dat is vaak wat we doen. We willen niet onze partners, ouders, of werkgevers kwetsen of benadelen en zien soms wat we willen als iets ‘egoïstisch’.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij in balans kan leven en werken. Daarom is het belangrijk een keer in de zoveel tijd je behoeftes en wensen voor jezelf helder te krijgen en zo je balans te houden.

#  5 Spreek je wensen of behoeftes uit

Stap 1 tot en met 4 kunnen we eenvoudig doen met me, myself & I. In ons hoofd.

Uiteindelijk is de laatste stap is de meest cruciale van allen, want zonder het uit te spreken, blijven we veilig in ons hoofd en is de kans dat we de druk op onszelf verlagen er klein.

Wanneer je niet uitspreekt dat je te moe bent na een slapeloze nacht om te kunnen presteren op het werk, dan weet je partner of je werkgever van niets. Soms is het nodig pittige gesprekken te voeren, wanneer de ander wellicht bij moet springen of iets in moet leveren om aan jouw behoeftes te voldoen. Het is belangrijk in elke (persoonlijke en professionele) relatie op regelmatige basis uit te spreken hoe je je voelt, hoe je in de relatie staat en wat jij nodig hebt om die relatie gezond te houden. Zolang je niet uitspreekt wat je nodig hebt om goed en gezond te kunnen functioneren, zal de ander het niet altijd zelf inzien. Spreek daarom je behoeftes en wensen hardop uit.

Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, je kernwaardes opnieuw ijken,  neem dan contact met mij op of neem een kijkje op de website!

 

 

 

Photo by Crystal Kwok on Unsplash

 

 

 

You May Also Like…

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij? Wanneer we een nieuwe baan zoeken, dan kijken we welke baan het beste bij onze...

Impact en life design

Impact en life design

Wil jij je impact vergroten en gebruik maken van leuke en eenvoudige tools met veel impact? Impact en Life Design, een...

0 Comments