Select Page

Obstakels overwinnen bij het ondernemen

boy to climb a big staircase

Geschreven doorAnouk van Pruissen

8 March 2021

Obstakels overwinnen bij het ondernemen

Wat zijn er toch veel obstakels die op ons pad komen, zelfs voordat we beginnen met ondernemen. Hoe overwinnen we obstakels bij het ondernemen?

Je denkt erover om te gaan ondernemen en je hebt een goed idee. Je wilt eindelijk je eigen tijd in kunnen delen of complete creatieve vrijheid hebben om jouw werk zo te kunnen uitvoeren dat niet alleen jij maar ook jouw klant aan het eind van de dag met een smile naar huis gaat.

En toch doe je het niet, waarom niet?

Zelf opgeworpen obstakels

Voordat we ergens aan beginnen, verzinnen we altijd eerst alle dingen die niet kunnen of niet gaan lukken. We beginnen met eerst eens te bedenken wat we allemaal nodig hebben en wat we allemaal NIET kunnen.

  • Zonder businessplan kan ik niet beginnen?!
  • Ik heb nog geen idee….
  • Mijn vooropleiding is niet de geschikte opleiding!?
  • Er zijn al zoveel mensen die hetzelfde idee hebben als ik.
  • Wie zit er op mij te wachten?
  • Ik moet eerst een nieuwe iPhone hebben of een cursus video’s opnemen doen voordat ik kan beginnen.

Herkenbaar? STOP hiermee. Je krijgt al genoeg obstakels op je weg, daarom hoef je er niet zelf nog meer neer te leggen.

Obstakels opheffen

Ondernemen is actie

Ten eerste, ondernemen is een werkwoord en is dus actie. Toen ik net begon met ondernemen, sloeg corona toe. Major setback als roadblock… alle voorbereidingen, tools die gecreëerd had, ruimte die ik gehuurd had, alles out of the window.

Of niet? Waar één deur dicht gaat, gaat een andere open.

Obstakels opheffen doe je door te doen. Wat heb je nodig, wat moet je daarvoor doen en dan gewoon gaan. Act first, think later. Fail often, fail early. De principes van Design Thinking zijn voor het opheffen van obstakels dé uitkomst en hebben mij een nieuw business design opgeleverd.  Ik kon verder, online. Dit heeft mij wel 3 maanden vertraging gegeven, maar ik kon door en in Juni 2020 gaf ik mijn eerste online cursus. Het was niet perfect, maar ik heb het wel gedaan.

Ondernemen is doen

Ten tweede betekent ondernemen doen. Ga gewoon doen, onderneem. Doe iets. Ga je ondernemen op voor jou onbekend terrein? Wat houdt je tegen te beginnen en gaandeweg je verder te ontwikkelen. Of begin je op het gebied is van je expertise, marketing of je boekhouding, maar je hebt altijd voor een baas gewerkt? Maakt niks uit. Begin.

Geloof in jezelf

Je hebt kwaliteiten, je kan iets, je bent intelligent, mensen waarderen jou. Als je nieuwe stappen wilt zetten op een onbekende weg, dan moet je in jezelf geloven. Ga je op je bek? So what, sta op, stof jezelf af en ga door. Maar geloof in jezelf. Jij kan dit, jij kan obstakels overwinnen.

Vraag hulp

Ten slotte, vraag hulp! Helderheid krijgen in wat je wilt en vooral in wat je kan,  is niet altijd eenvoudig. Wat wil je, wat heeft jouw klant nodig, wat zijn jouw kernwaarden en wie is jouw ideale klant? Wat heb jij nodig op te groeien? Zoek iemand die jou helpt helderheid te krijgen!

 

Photo by Jukan Tateisi on Unsplash

 

You May Also Like…

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij? Wanneer we een nieuwe baan zoeken, dan kijken we welke baan het beste bij onze...

Impact en life design

Impact en life design

Wil jij je impact vergroten en gebruik maken van leuke en eenvoudige tools met veel impact? Impact en Life Design, een...

0 Comments