Select Page

Welke baan past bij mij?

Geschreven doorAnouk van Pruissen

5 April 2021

Welke baan past bij mij?

Wanneer we een nieuwe baan zoeken, dan kijken we welke baan het beste bij onze persoonlijkheid past. Daar zijn alle beroepskeuze en persoonlijkheid tests op gebaseerd. Tik ‘welke baan past bij mij?’ in op Google en je krijgt een lijst van beroepskeuzetesten

Maar wat als we het omdraaien. Wat als we de baan bij ons laten solliciteren? De baan moet bij mij passen en niet andersom.

Kernwaarden & voorwaarden

In mijn coachingssessies worden jouw kernwaarden opnieuw bekeken, want jouw kernwaarden en voorwaarden voor een gelukkig en gezond werkleven kunnen zich veranderd hebben. De geboorte van je eerste kind, een verandering van leefomgeving of simpelweg een andere interesse kunnen de voorwaarden compleet veranderen. Het is dus belangrijk dat je opnieuw jouw kernwaarden en voorwaarden definieert, zodat je op basis daarvan banen accepteert of niet.

Ik accepteer een baan?

Inderdaad! De baan gaat als het ware bij jou solliciteren! En niet andersom. 

Ik zal het even toelichten met een praktijkvoorbeeld. Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging en je gaat aan de slag op bijvoorbeeld LinkedIn of andere platforms waar je jobaanbiedingen vindt. Zodra je wat gevonden hebt waarvan je denkt dat het bij je past, open je de advertentie. Je leest de uitgebreide beschrijving en bij de functiebeschrijving staat een lijst van voorwaarden waaraan jij moet voldoen. Jij gaat kijken welke punten je aan kan vinken, waar voldoe jij aan en accepteert de baan jou?

Wat als jij de baan accepteert? Welke boxen moet een baan bij jou checken, voordat jij de baan accepteert? Met andere woorden, welke voorwaarden stel jij aan een baan? Want op de long run levert dit jou en het bedrijf meer op, want wanneer jij gelukkig bent dan is het  bedrijf gelukkig met een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer.

180 graden

‘Is dit het nou?’

In een van mijn coachingstrajecten had ik een coachee en zij wilde wat anders, maar ze wist niet wat en hoe. Op dat moment had zij een hele goede baan als marketing director bij een groot internationaal bedrijf, maar er miste iets. De laatste drie jaar had ze steeds meer moeite zichzelf te motiveren, nieuwe uitdagingen te vinden en de vraag ‘is dit het nou’ popte steeds frequenter op. Ze werd met de dag ongelukkiger en meldde zich bij mij. We zijn samen gaan kijken wat haar kernwaarden en voorwaarden voor een gelukkig (werk)leven zijn. En de conclusie was niet makkelijk. Er had zich in de jaren zoveel veranderd, dat haar huidige baan bijna geen enkel boxje meer checkte en dat had consequenties. 

Plan de campagne

Zonder alles in een keer om te gooien, heeft zij een plan opgesteld om haar geluk weer te vinden. Ze is 1 dag in de week minder gaan werken en op die ene dag werkt ze bij een hovenier, waar ze de behoeftes en voorwaarden voor een gelukkig werkleven kan vervullen. In haar vrije tijd is ze bezig met een opleiding tot hovenier en haar grote droom is een eigen hoveniersbedrijf op te bouwen.

Toekomstmuziek 

Laatst vroeg ik haar hoe het met haar ging en ze vertelde me dat haar leven 180 graden gedraaid is. De balans tussen haar verantwoordelijkheden en haar geluk heeft zich 100% verbeterd en staat ze weer gemotiveerd op. Door te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is heeft ze weer ruimte om te ademen en te kijken wat er nog meer voor haar in het verschiet ligt. De opleiding tot hovenier duurt nog 2 jaar en met de dag groeit haar overtuiging dat daar haar toekomst ligt.

Life Design

Inzicht krijgen in de mogelijkheden die er zijn is eigenlijk de kern van Life Design. In actie komen, dan proberen, ook falen en vervolgens opnieuw beginnen zijn de fases die doorlopen worden. 

Met creatieve tools krijg jij dat inzicht in jouw mogelijkheden. Wil jij ook een one-eighty? Neem dan een kijkje op de website of neem vrijblijvend contact met me op.

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

 

 

 

You May Also Like…

Impact en life design

Impact en life design

Wil jij je impact vergroten en gebruik maken van leuke en eenvoudige tools met veel impact? Impact en Life Design, een...

0 Comments