Select Page

Eigen bedrijf starten: 4 dingen waarmee je moet beginnen.

tegel met start here

Geschreven doorAnouk van Pruissen

15 March 2021

Eigen bedrijf starten: 4 dingen waarmee je moet beginnen.

Starten met een bedrijfsplan? Nee.  Ook niet het vinden van een bedrijfsruimte en zeker niet het kopen van spullen die je denkt nodig te hebben.

Waar begin je dan wel mee? Met de volgende 4 dingen ga je beginnen bij het starten van je eigen bedrijf.

1. Geloof in jezelf

Sommige mensen hebben het van nature, het geloof in zichzelf. Ben jij dit? Dan kun je dit punt skippen.

Je hebt een goed idee of een mooi business concept en je wilt beginnen met ondernemen. Enthousiast als je bent en deel je je ideeën met anderen en dan gebeurt het. De twijfel slaat toe…. ‘inderdaad, daar heb ik niet aan gedacht’ of ‘ja ze hebben gelijk er zijn al zoveel initiatieven op mijn gebied’. Wat dacht je van deze: “ga je je vaste baan opgeven? Are you sure??”

Okay, eerlijk gezegd. Natuurlijk moet je opbouwende feedback altijd ter harte meenemen, MAAR uiteindelijk neem JIJ de beslissing om verder te gaan, om te ondernemen. Moet je je idee aanpassen, je niche helderder krijgen of wellicht wel alles omgooien? Dat is allemaal geen probleem, daar heb je mensen voor.

Blijf in jezelf geloven, JIJ bent gaan ondernemen met een reden en je kent jouw waarom. Al het andere komt met de tijd.

Dus het eerste wat je moet doen wanneer je start met je eigen bedrijf: geloof in jezelf!

2. Zoek medestrijders

Zoek vervolgens medestrijders! Toen ik begon met ondernemen in 2019 wilde ik alles alleen doen, zelf de website bouwen, zelf de cursus samenstellen, zelf klanten werven. Alles zelf doen. Heel hard werken, weinig resultaat.

Uiteindelijk ben ik mensen gaan zoeken, medestrijders en heb ik mij bij een business club aangesloten. Het netwerken leverde mij al snel veel nieuwe contacten op en met drie, vier mensen heb ik nu regelmatig contact. We sparren, leggen elkaar plannen of ideeën voor en helpen elkaar waar nodig. Soms is het ook gewoon fijn bij iemand die in hetzelfde proces zit, je hart uit te storten, want wanneer je alleen onderneemt, kan het soms best een beetje lonely zijn.

Netwerken is heel belangrijk en hulp vragen is zeker geen zwakte. Weten waar jij goed in bent, waar je je nog verder kunt ontwikkelen of accepteren dat anderen beter zijn, is heel waardevol.

Netwerk, accepteer hulp, groei harder.

3. Ga plannen

Je gaat beginnen. Top! En dan? Er zijn 1001 dingen op je to do lijstje, dingen die je moet regelen, aanvragen, organiseren, maken, opruimen, noteren, ga zo maar door.

Papiertjes, bullet journals, post-its, notitieblokken, tig apps op mijn iPhone. Overal en nergens schreef ik op wat ik moest doen, maar uiteindelijk kwam ik vaak tot niets. Mijn tijd is spaarzaam aangezien ik ook nog een vaste baan heb. De tijd die ik heb moet ik dan ook effectief besteden, wil ik ook nog tijd aan man en kinderen besteden.

Na lang zoeken ben ik uiteindelijk uitgekomen bij een productivity tool, waarmee ik ALLES kan plannen. Mijn socials, mijn thema’s die ik wil bespreken, nieuwsbrieven, van alles en nog wat. Nu kijk ik ‘s ochtends welke taken ik moet doen en klaar is Klara. Ideaal! Wil je meer over de tool weten (Asana), laat het mij dan weten. Ik heb namelijk een content creation template gemaakt die jou helpt bij het plannen van je social media content. Nooit meer denken, oeps weer de nieuwsbrief vergeten of op één dag 3 blogs schrijven en dan weer 2 maanden niks.

Dus de derde tip die ik je geef, zoek een tool die jou helpt. Mocht je Asana willen uitproberen (free version), vraag dan hier de template aan!

4. Stop jezelf te vergelijken met anderen

Je gaat ondernemen, hebt een business idee en je bent helemaal enthousiast over jouw plannen! En dan zie je vergelijkbare producten of diensten en opeens is iedereen in jouw niche aan het ondernemen….. En iedereen is ZO succesvol! 

STOP ERMEE. 

Je bent net begonnen. Ook zij zijn ooit begonnen, hebben hard moeten werken om op het punt te komen waar ze nu zijn. Dus je kan jezelf nog helemaal niet met hen vergelijken. Mensen willen uiteindelijk met JOU werken omdat jij hen aanspreekt en niet die andere persoon. Met andere woorden, jij onderscheidt je van de anderen, omdat jij JIJ bent. JIJ bent de toegevoegde waarde.

Samenvattend geloof in jezelf, zoek medestrijders, vind voor jezelf een manier om te plannen en HOU OP jezelf te vergelijken met anderen en geloof in je eigen kracht!

Wil jij nou ook beginnen met ondernemen en stappen maken? Neem een kijkje op mijn website meld je dan aan voor een vrijblijvend gesprek. 

Photo by Gia Oris on Unsplash

 

 

 

You May Also Like…

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij? Wanneer we een nieuwe baan zoeken, dan kijken we welke baan het beste bij onze...

Impact en life design

Impact en life design

Wil jij je impact vergroten en gebruik maken van leuke en eenvoudige tools met veel impact? Impact en Life Design, een...

0 Comments